Met deze tips leren mannen eindelijk óók beleggen
Sommige, maar niet alle mannelijke beleggers vertonen in bepaalde omstandigheden gedrag dat mogelijk suboptimaal is voor bepaalde beleggingsdoelen, maar individuele resultaten kunnen variëren.
"Vrouwen zijn betere beleggers dan mannen." Eens in de zoveel tijd duikt het bericht weer op. Het kan niet makkelijk zijn voor de moderne man: eerst verliest hij de alleenheerschappij op de werkvloer, dan legt hij het ook nog eens af op de beursvloer. Die dagelijkse confrontatie met de vrouwelijke superioriteit… Ik geef het ze te doen.
Waarom is het eigenlijk wel algemeen geaccepteerd om mannelijke tekortkomingen openlijk te benoemen, maar de vrouwelijke niet? Een tegenovergestelde krantenkop is ondenkbaar, dat levert geheid een speciale vermelding in het jaarverslag van de Raad voor Gendergelijkheid op. Toen ik in een vroege aflevering van Jong Beleggen me eens iéts te ongenuanceerd uitliet over vrouwelijke beleggers was er iemand zo boos dat ze dreigde naar het College voor de Rechten van de Mens te stappen. Dit terzijde.
Zij laat niet over zich heen walsen – hij ondergaat het lijdzaam en laat zich ondertussen verder en verder marginaliseren. De battle of the sexes drijft ons uit elkaar, met als resultaat: groeiende ongelijkheid. Maar er is slechts één manier om hier sterker uit te komen. Samen.
Met andere woorden: we moeten de man verheffen. In Beleggen met de Boys: een heilzame handleiding voor Hormonaal Verantwoord Investeren formuleer ik zes tips voor hem om een betere belegger te worden.
Staat het bol van de generalisaties? Ja. Ik serveer de werkelijkheid in hapklare brokjes: gebaseerd op een kern van wetenschappelijke waarheid, uitvergroot voor maximaal effect. Intellectuele luiheid vermomd als stilistische keuze. De nuance zit in de subtitel van deze nieuwsbrief – neem de rest met een goede hap zout. Niet dat dat het beter te verteren maakt, maar toch.
1. Twijfel is geen schande
Onderzoek toont aan dat De Man, vaker dan De Vrouw, op de beurs geteisterd wordt door overmoed. Door zijn genetische afkeer van twijfel lijkt elke bevlieging een Belachelijk Goed Idee. Wat meer zelfkritiek doet wonderen. Overtuigd dat Nvidia nú kopen een goed idee is? Probeer eens tegenargumenten te verzinnen. Of op zijn minst de vraag te stellen: "Stel dat ik er volledig naast zit, wat dan?" De Vrouw doet dit van nature en besparen zich zodoende menig financieel drama.
2. Dolce far niente
Als er één ding is waar De Man in uitblinkt, is het in zijn oplossingsgerichtheid. Altijd maar knopen doorhakken, beslissingen nemen, handelen. Het leven van De Vrouw daarentegen is één grote oefening in geduld en wachten (meestal op De Man). Deze vrouwelijke deugd vertaalt zich in de beleggingswereld naar 55% minder transacties en – verrassing! – significant betere resultaten. Er is geen verband tussen succes en het aantal keren dat je op een koop- of verknoopdruk hebt gedrukt – integendeel. Het is De Man aan te bevelen zich een beetje in te houden.
3. Doe nou niet
De Man gokt vaker, drinkt meer, rijdt roekelozer – en is meer geneigd om riskante financiële investeringen te doen. Hoe meer testosteron, hoe erger, blijkt uit onderzoek. Dat risicogedrag kan leiden tot - kortstondig - hogere rendementen, maar ook tot grotere verliezen. Doe nou niet, Jeroen.
4. Handel niet zo hysterisch
Eeuwenlang werden vrouwen ‘hysterisch’ genoemd wanneer ze naar ‘s mans smaak een te veel emoties toonden (het woord stamt zelfs af van het Griekse 'hystera', baarmoeder). Emotionaliteit werd afgedaan als vrouwelijk defect, terwijl rationaliteit als mannelijke deugd gold. Plottwist: juist de training in het herkennen en benoemen van gevoelens geeft De Vrouw nu een voorsprong in de beleggingswereld. Terwijl hij in een vlaag van woede na een teleurstellend kwartaalcijfer zijn aandelen dumpt, heeft zij geleerd haar emoties te herkennen vóórdat ze haar portemonnee plunderen. Beter stelt De Man zich de vraag: koop ik dit aandeel omdat ik bang ben om de boot te missen, of is het écht een weloverwogen, rationeel besluit?
5. Vraag om hulp
De Man denkt vaak wel te weten hoe ze iets aan moeten pakken. In al zijn bescheidenheid past hij dan de uitspraak ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ toe. Die hij vervolgens ten onrechte aan Pippi Langkous toeschrijft, waarmee hij meteen mijn punt bewijt, maar dat terzijde. De Man zou eens moeten overwegen zijn ideeën met een andere - al dan niet vrouwelijke - belegger te delen. Het zou zijn perspectief zomaar kunnen verbreden.
6. Het is geen wedstrijd
Competitiedrang is een mannenkwaal: hij maakt het liefst overal een wedstrijd van. Uit onderzoek onder hardlopers blijkt dat De Man het liefst sneller wil zijn dan hun vriend of collega, terwijl De Vrouw wedijvert met zichzelf. “Doe ik het beter dan de vorige keer?” versus “Versla ik Jan-Willem van marketing?” Beleggen is geen wedstrijd, en een obsessie met andermans rendement leidt af van het zelf genereren ervan.
Succes jongens, jullie kunnen het! Denk ik.
(Nota bene: elke overeenkomst met echte mannen berust op louter toeval.)
Onenightstand (Column voor het FD)
Een vriendin zoekt de liefde en probeert die te vinden via datingapps. ‘Neergestoken? En tóch zonder shirt op de foto!’ stuurt ze naar een jongen met wie het volgens de app een match is. ‘Hoe weet jíj dat?’ reageert hij. Bij nadere lezing van zijn profiel lezen we ‘neergestreken in Amsterdam’. Oeps. Te snel gelezen.
Het tempo op de datingapps ligt hoog. Begrijpend lezen of een grondige analyse van foto’s is er niet bij – binnen een paar seconden valt de beslissing. Zoals kakelverse kuikentjes worden gesorteerd – de hennetjes hier, de haantjes naar de hakselaar – zo wordt de potentiële partner in luttele seconden van de vermeende psychopaat gescheiden. Gok je mis, swipe je gewoon door. Welkom in de wegwerpwereld.
Maar het kan nóg vluchtiger, namelijk op de aandelenmarkt. Alleen al de gemiddelde periode dat een ETF wordt vastgehouden: zeventien dagen!
Onverstandig. Studies tonen het al jaren aan: wie het vaakst handelt, presteert het slechtst. Als we aandelen behandelen zoals liefdeskandidaten tegenwoordig – als vluggertjes in plaats van duurzame partners – dan hebben we er niets aan.
Lees hier mijn volledige column voor het FD.